Ср. Лют 19th, 2025

Білок, як основний будівельний матеріал м’язів в організмі людини, є одним з найважливіших харчових цінностей для людей, які працюють над своєю фігурою. Це також пояснює популярність білкових добавок і той факт, що вони доступні в багатьох формах і варіантах. Однією з форм білкової добавки, яка дуже популярна серед людей, які нарощують м’язову масу, є ізолят сироваткового білка (WPI). Однак найпопулярнішим продуктом є білковий концентрат (WPC). Тож у чому різниця між цими двома формами протеїнової добавки та що варто знати, перш ніж купувати ізолят сироваткового протеїну?

Що таке ізолят сироваткового протеїну і чим він відрізняється?

Ізолят сироваткового протеїну (WPI) виробляється в процесі CFM, тобто багатоступеневої мікрофільтрації сироваткового молока з перехресним потоком. Проводиться при низькій температурі, завдяки чому протеїн зберігає всі свої властивості, а кінцевий ефект CFM – тобто ізоляту сироваткового протеїну – характеризується високою «чистотою». Простіше кажучи, це означає велику кількість білка в білку та низькі значення цукру та жирів.

WPI відрізняє: від WPC, це насамперед вміст білка в одній порції продукту. У випадку концентрату сироваткового білка вміст білка становить близько 80%. Однак передбачається, що у випадку ізоляту білка приблизно на 8/10% більше. Крім того, WPI також характеризується кращим засвоєнням амінокислот, які він містить, що є особливо бажаним у деяких випадках.

На ринку доступно багато різних протеїнових добавок WPI, і ще одна відмінність між WPI і WPC – це ціна продукту. Через високий вміст білка ізолят сироваткового протеїну буде дорожчим за концентрат. Однак немає недоліку в препаратах з відмінним співвідношенням ціни та якості.

У яких ситуаціях краще вибрати WPI?

Як правило, WPI чудово працюватиме в будь-якій ситуації, коли рекомендується додаткова білкова добавка до раціону. Тільки якщо у вас ектоморфний тип статури, WPC може працювати трохи краще через більшу кількість жиру та вуглеводів. Однак, якщо нашою метою тренувань є нарощування м’язової маси, ізолят сироваткового протеїну буде чудовим вибором. Те саме стосується пошуку відповідної добавки перед тренуванням. Усе це завдяки забезпеченню більшої кількості білка, який краще засвоюється.

Це хороший спосіб підживити м’язи перед тренуванням, а також відновити їх після тренування. Більш того, в деяких ситуаціях необхідно обмежити жири і вуглеводи в раціоні з різних причин. Тоді ізолят сироваткового білка також буде набагато кращим вибором через його меншу присутність, ніж у випадку концентрату сироваткового білка.

Від Влад Бойко

Захоплюється футболом та силовими видами спорту, автор численних статей на спортивну тематику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *