Протеїнові добавки, безсумнівно, є одними з найпопулярніших продуктів, які створені для досягнення максимального ефекту від дієти та тренувань. Однак про них все ще існує багато міфів, і багато людей, починаючи свою пригоду з фізичної активності, задаються питанням, чи варто починати приймати протеїнові добавки. Фактично, це часто перша добавка, яку обирають молоді любителі спорту. З цієї причини варто детальніше розглянути, що саме являють собою білкові добавки, коли їх варто використовувати і в яких ситуаціях особливо рекомендується.
Що таке білкові добавки?
Протеїнові добавки – це переважно добавки з коров’ячого молока. За допомогою процесів, які зменшують вміст жиру та вуглеводів і видаляють воду, вони перетворюються на форму порошку, який є природною сироваткою. Це своєрідна основа для створення кінцевого продукту. Потім, наприклад, додаються ароматизатори для створення специфічного смаку добавки, і вони піддаються подальшій обробці для отримання певного типу білкової добавки.
Звичайно, сироватка є одним з найпопулярніших базових інгредієнтів білкових добавок, але варто пам’ятати, що це не єдиний. Казеїн також є популярною протеїновою добавкою серед трохи більш досвідчених спортсменів (його теж роблять з молока – засвоюється довше). Однак існують також інші основні інгредієнти протеїнових добавок:
- яєчний білок;
- Яловичий білок;
- Соєвий білок.
Кожен з них має дещо відмінні характеристики, зокрема: поглинання та складу, але вони мають одну спільну мету. Вони належним чином живлять м’язи і дозволяють їх тканинам ефективно рости.
У яких ситуаціях варто використовувати протеїнові добавки?
Популярність білкових добавок зумовлена, серед іншого, від їх універсальності. Що це означає? Протеїнові добавки можна використовувати для різних тренувальних цілей, тому що вони корисні як для нарощування м’язової маси (мета, яку найчастіше ототожнюють з ними), але також чудово підходять як дієтична добавка, коли намагаються зменшити жирові відкладення. Це пов’язано з тим, що під час скорочення є ризик м’язового катаболізму (руйнування).
Це ситуація, коли через скорочену дієту (знижену калорійність) в організм надходить занадто мала кількість цінних поживних речовин. Тоді під час виконання вправ м’язи використовуватимуть, серед іншого, запаси білка, що зберігаються в них, що призведе до їх розпаду (катаболізму). Використовуючи протеїнові добавки під час скорочення, ви захищаєте свою м’язову масу від цього явища.
Це найпоширеніші ситуації, в яких варто приймати протеїнові добавки. Їх універсальність робить їх, мабуть, найпопулярнішими добавками, але пам’ятайте, що вони не єдині. Існує ще багато добавок для набору маси і тих, які варто приймати під час стрижки.